Artrose

Artrose is een veelvoorkomende aandoening van de gewrichten. Artrose komt vaak voor in het heup- of kniegewricht, maar kan ook in bijna elk ander gewricht voorkomen. De term ‘slijtage’ wordt ook wel eens gebruikt, maar is niet helemaal juist.

De kwaliteit van het kraakbeen gaat langzaam achteruit. Kraakbeen is het laagje dat onze botten in een gewricht bekleedt. Hierdoor zijn de botoppervlakken glad en kan het gewricht soepel bewegen. Bij artrose wordt de kraakbeenbekleding dunner en ruw. Maar er is meer aan de hand. Het bot rondom het gewricht verandert, het wordt breder en er kunnen knobbels ontstaan. Tot slot kan het weefsel rondom het gewricht (het gewrichtskapsel) ontstoken raken.

Sommige mensen hebben last van één gewricht. Maar er zijn ook mensen die artrose hebben in meerdere gewrichten tegelijk. Dit wordt poly-artrose of gegeneraliseerde artrose genoemd.

Fysiotherapie bij heup- en knieartrose wordt gezien als optimale en meest doelmatige behandelwijze bij artrose. Pas als de training en voorlichting onvoldoende resultaat oplevert kan een gewrichtsvervangende operatie worden overwogen.

Artrose Netwerk Lingewaard

SPECIALISTEN IN HET BEHANDELEN VAN HEUP EN KNIEPIJN

  • Een netwerk van gespecialiseerde fysiotherapeuten met 1 doel
  • Snel aan de slag met een bewezen effectief behandeling
  • Volledige vergoeding door de zorgverzekeraar

Bewegen

Juist bij artrose is regelmatig bewegen belangrijk. Mensen met artrose die regelmatig bewegen hebben betere vooruitzichten dan mensen die dat niet doen. Bewegen houdt uw gewrichten soepel en zorgt ervoor dat uw spierkracht op peil blijft. Een goede spierkracht helpt overbelasting van gewrichten te voorkomen. Regelmatig bewegen is daarnaast ook goed voor uw algemene gezondheid.

U kunt op vele manieren bewegen; zelf of in groepsverband. In het algemeen zijn alle beweegvormen goed waarin veelzijdig wordt bewogen. Goede activiteiten zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen en activiteiten in het water. Ook golf, tai-chi of activiteiten in een fitnesscentrum zijn heel geschikt voor mensen met artrose. Vraag uw fysiotherapeut advies hierover.

In de factsheet fysiotherapie bij heup- en knieartrose en de factsheet reumatoïde artritis van het KNGF kunt u lezen over de klachten van artrose en reuma en de gevolgen hiervan, de risico’s en wenselijke behandelingen en de fysiotherapeutische behandeling en de meerwaarde ervan.

Onze knie- en heupartrose specialisten is Feiko Heerze.