Fysiotherapie bij Parkinson
Wat is Parkinson?
De ziekte van Parkinson is een complexe progressieve hersenaandoening. De klachten worden langzaam erger en er is (nog) geen genezing mogelijk. Er zijn wel behandelingen om de symptomen te verminderen zoals:
- De juiste medicatie
- Hersenoperatie in een later stadium
- In beweging blijven waarbij een fysiotherapeut kan helpen
Het verloop van de ziekte is voor iedereen verschillend en men kan er oud mee worden.
Wat zij de symptomen?
- Stijfheid.
- Beven, tremoren in rust (niet bij slapen) vaak beginnend aan één lichaamszijde.
- Bewegingsarmoede, traagheid, uitdoven van bewegingen.
- Houdings- en evenwichtsproblemen met kans op vallen.
- Pijn.
- Freezing, het gevoel alsof de voeten aan de grond genageld staan.
- Andere klachten zoals: moeheid, slaapproblemen, schommelingen bloeddruk, spraak/slikproblemen, cognitieve achteruitgang b.v. vergeetachtigheid, moeite met concentratie en dubbeltaken.
Wat kan de Fysiotherapeut doen?
“Blijven bewegen , actief blijven vertraagt de achteruitgang”
- De Fysiotherapeut stimuleert om goed te bewegen en behandelt volgens de Europese richtlijn met daarbij de volgende aandachtsgebieden: fysieke capaciteit (conditie, kracht en snelheid), transfers, arm/handvaardigheid, balans en lopen.
- Leren omgaan met moeheid, freezing, tremoren en de moeite met dubbeltaken.
- Er zijn periodes dat u regelmatig de Fysiotherapeut ziet en deze kan ook signaleren of het nodig is andere disciplines in te schakelen, zoals: Parkinsonverpleegkundige, ergotherapeut, neuroloog, diëtist etc..
Wat kunt u verwachten bij de Fysiotherapeut?
De eerste keer is er een intakegesprek met daarna een onderzoek. Er wordt samen met u bekeken waar u tegenaan loopt en worden behandeldoelen voor korte en lange termijn opgesteld. Er kan worden gekozen voor een uur trainen in een kleine groep van 2-3 personen, een half uur individuele behandeling of behandeling aan huis.
Elsbeth Blaak, Jesse Smit, Nienke Witjes-Harmsen en Laura van Suilichem aangesloten bij ParkinsonNet.
Parkinson en bokstraining
Bewegen, bewegen, bewegen adviseert de neuroloog. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat sporten het ziekteproces vertraagt. Er wordt aangeraden om 3-5 keer per week een uur matig tot intensief te bewegen en andere dagen een half uur. Dit kan van alles zijn, als het maar plezier, voldoening geeft en veilig is. Wanneer er behoefte is aan meer begeleiding kan dit bij een gespecialiseerde fysiotherapeut.
Wellicht is boksen niet de eerste sport die in u op komt om te gaan doen, echter blijkt uit onderzoek dat dit júist een van de meest effectieve therapievormen is voor bij Parkinson. Er wordt gedurende een les intensief gebruik gemaakt van de kracht, coördinatie, snelheid en flexibiliteit van het lichaam. Het samenvoegen van deze elementen in één training is (cognitief) uitdagend en vooral ook erg leuk om te doen! Vanaf september start Jesse Smit bij Fysiotherapie M van der Ploeg met het geven van de bokslessen (zonder fysiek contact) voor mensen met Parkinson.
De zorgverzekeraars vergoeden fysiotherapie bij Parkinson alleen volledig bij een gespecialiseerde therapeut aangesloten bij ParkinsonNetwerk. Bij Fysiotherapie M van der Ploeg is dit Elsbeth Blaak en Jesse Smit. In de beginfase van Parkinson (die vele jaren kan duren) ligt het accent op ondersteuning om de regie over de ziekte in eigen hand te houden. Ook wordt er gekeken welke vorm van bewegen, sporten het beste past. Naarmate de ziekte zich verder vordert kan er behoefte zijn aan intensievere begeleiding. Een behandeling en training kan variëren van individueel een half uur, groepen van 3-5 personen (met 2 therapeuten) die een uur komen trainen of therapie aan huis.
Heeft u nog vragen kom gerust langs, bel of mail Fysiotherapie M van der Ploeg.